File:POERUP D4.1c Overview of European and international policies relevant for the uptake of OER Executive summary Hungarian.pdf

From POERUP - Policies for OER Uptake
Jump to: navigation, search

Vezetői összefoglaló

Ez a jelentés (4.1 sz. benyújtandó anyag) a POERUP 4. sz. munkacsomagjának részét képezi. Áttekinti a jelenlegi (2014 áprilisi) európai és a világ más részeiről származó politikákat, amelyek közvetlenül vagy közvetve elősegítik az OER (szabadon felhasználható oktatási anyagok) felvételét. A kutatás a POERUP országjelentésekre, az IAC (nemzetközi tanácsadó testület) workshopokra és külső szakértői forrásokra épül.

A politikák áttekintése során különbséget kell tenni (1) az aktív, operatív politikák, (2) a politikai szándéknyilatkozatok – melyek gyakran inkább tükrözik a reményeket, mint a valóságot –, (3) a kormányok és oktatási szervezetek által szorgalmazott stratégiák, és (4) az OER kezdeményezések között.

Az EU-tagok csak kis hányadának van bármiféle nemzeti OER-specifikus politikája, és amelyiknek van, azok is gyakran a közfinanszírozású kutatásokhoz való szabad hozzáférésre korlátozódnak. Ez nagyrészt az Európán kívüli országokra is igaz; kivétel ez alól az USA, melynek sok nemzeti politikája van, de ezek egyre inkább korlátozott terjedelműek a szervezetek decentralizált jellege és az állami oktatási rendszerek – leginkább az iskolák – fölött gyakorolt ellenőrzés miatt. Kanada szintén számos politikát dolgoz ki tartományi szinten.

Tekintélyes számú politika létezik intézményi szinten a “nyílt” oktatásról, különösen a felsőoktatásban. Ugyanakkor viszonylag kevés politika van az iskolai szektorban, és szinte semennyi a szakképzésben. Kevés politika utal közvetlenül az OER-re, mind nemzeti, mind intézményi szinten, de egyre növekvő számú nemzeti nyilatkozat születik a nyílt hozzáférésről és az OER-ről. Mindazonáltal ezek nagy része nem vált politikává. A 2012-es párizsi UNESCO nyilatkozat gyakran a nemzeti nyilatkozatok kiindulópontja: ennek nagyon általános megközelítése egyszerre előny és hátrány.

Az EU 2013-as Megnyíló Oktatás kezdeményezése nemcsak egyszerűen az OER-re fókuszál, de keretet is biztosít a politikák továbbfejlesztésének és gyakorlatba való átültetésének. Ezzel egyidőben az EU visszatért a szerzői jogi törvények kezeléséhez, ami kulcsfontosságú ahhoz, hogy könnyebbé váljon az OER felvétele. A nemzeti OER politika alkalmazása valószínűleg a tartalomtól függ: a központi tartalom az IT infrastruktúrához és a területi prioritásokhoz kapcsolódik.

Miközben minden szektorban kulcsfontosságúak a felhasználók alulról induló gyakorlati lépései ahhoz, hogy a gyakorlatok változhassanak, a politikák nemzeti szintű kidolgozása és megvalósítása szempontjából mind az alulról szerveződő mozgalmak legitimálása, mind a befolyás biztosítása – esetlegesen a finanszírozáson keresztül – fontos a hosszútávú változáshoz.

File history

Click on a date/time to view the file as it appeared at that time.

Date/TimeDimensionsUserComment
current12:48, 31 October 2014 (647 KB)Pbacsich (Talk | contribs)
  • You cannot overwrite this file.